miercuri, 5 februarie 2014

Cele mai mici masini functionale din lume

La capitolul cea mai mica masina din lume care poate fi condusa, parerile sunt impartite: Top Gear sustine ca ar fi vorba despre modelul Peel P50, pe cand Guiness World Record a acordat premiul unui alt model.


Peel P 50




Modelul Peel P50 a fost produs initial in Marea Britanie, pe Insula Man, intre anii 1962-1965, de catre compania Peel Engineering.
Peel P50 este o micromasina cu trei roti, o usa, un far si un stergator de parbriz. Masina are in dotare un motor de 49 cc cuplat la o transmisie manuala cu trei trepte de viteza. Viteza maxima pe care o poate atinge este 60 km/h.


Masina a fost conceputa pentru o persoana. Ca si productie, numarul a fost de doar 50 de modele vandute la pretul de 315$ fiecare.
In 1974 Peel Engineering Company a fost dizolvata, insa in 2010 Gary Hillman si Faizal Khan au lansat o noua companie, cu acelasi nume, in Marea Britanie. Compania a realizat o productie in serie limitata a replicilor P50.




P50 nu a fost singurul model minuscule produs de Peel Engineering. In perioada 1965-1966 a fost produs Trident, vandut la pretul de 301$, care va fi reeditat, deasemenea, in productie limitata. Spre deosebire de P50 care a fost conceput pentru o singura persoana, Trident a fost realizata pentru doua
             
Ca si particularitati tehnice cand a aparut pe piata modelul Peel P 50 (cel albastru de mai sus) avea 1,4 m lungime, 60 kg, forma si designul nu au fost schimbate, dar tehnologia este actualizata.

Ambele masini au autorizatia de a circula atat pe drumurile europene, cat si pe cele americane.

Trident, modelul rosu este mai lung decat P50, are 1.83m si cantareste 99kg. 

Mai jos va invit sa urmariti cum testeaza Jeremy de la Top Gear modelul P50:



Cea mai mica masina potrivit Cartii Recordurilor a fost realizata si testata de Austin Coulson, un tanar in varsta de 29 ani originar din Texas.


Ca si consum, Coulson sustine ca dintr-un rezervor soferul poate sa parcurga aproximativ 36 de kilometri, inainte sa ii faca din nou plinul. 

Austin este pasionat de masini din copilarie. La 16 ani cand a devenit proprietarul unui Ford Bronco, l-a dezasamblat si reasamblat pentru a se perfectiona. 


Dimensiunile autoturismului: 64 cm inaltime, 65cm latime  si 126 cm lungime. Desi este foarte mic, modelul a fost lucrat in detaliul, avand in dotare faruri, stergatoare, placuta de inmatriculare, claxon si parbrizul.

Vreti sa-l vedeti in miscare?

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu